TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

26.6.08

KoNsEp AnAk TuNgGaL

Anak tunggal ~ what is the first thing that comes to your mind?
1. Tak boring ke sorang-sorang?
2. Anak manja
3. Mesti seronok coz nak pe je sume leh dapat
Isn't that right? Obviously it is.. Everyone that I've met said these as soon as I introduced myself. Pelik kan cara orang lain berfikir tentang konsep anak tunggal ni..?? Adakah apa yang orang fikirkan tu betul? Pernahkah mereka terfikir yang pe yang mereka fikir tu sume langsung tak masuk akal.. Well, maybe the 2nd point is almost correct, but as far as I am concern, I don't think that I'm in that category.
Baiklah.. Jom kita rungkaikan "permasalahan" & salah tanggapan ni...
1. TAK BORING KE SORANG-SORANG?
Bagi insan yang sentiasa di kelilingi orang ramai, dalam konteks ini adik-beradik yang ramai, apakah perasaan anda andai kata adik-beradik anda berpindah keluar dari rumah ibu-ayah anda.. Semestinya rumah tersebut akan jadi kosong dan sunyi, rite? So, the same goes for us - the only child. Ini telah menjadi kebiasaan dalam kehidupan seharian anak-anak tunggal. Kami dah mangli (immune) dengan keadaan di mana sepi menjadi teman seharian. Jadi tidak hairanlah seandainye ada di antara kami yang punyai "invisible friends". But as for me, I try not to write the word "LONELY" in my life dictionary. However, sometimes I do feel that way. Everyone in this world needs a companion, rite? It's a tall tale for me to say that I need no company. No man is an island. Face the fact that Allah has created us to be the only blossom of our parents coz Allah wants us to be prepared for anything that should happen in future. To have many siblings doesn't mean they are willing to help you when you are in need later on. Like Stone Cold Steve Austin always say "DTA - Don't Trust Anybody!". But I have to add a little though.. "Don't Trust Anybody But Allah!". Sekiranye kita percaya yang Allah jadikan semua ini bersebab dan telah ditentukan sejak azali, maka akan diberkatilah perjalanan hidup kita. Insya'Allah. So, walaupun kita sunyi, boring hidup sorang-sorang, sentiasalah beringat bahawa Allah sentiasa bersama kita dan tidak akan pernah meninggalakan hambaNya.
2. ANAK MANJA
This is always the impression given towrds the only child. Ye ke manja? Bukan sume orang pun punyai sifat manja ke? Rasanye lebih appropriate kalau orang kata yang pada kebisaannye anak bongsu adalah anak manja. Melalui permerhatian orang, memang 9/10 anak bongsu adalah sangat manja. Dan parenz pun akan lebih menangkan anak bongsu berbanding kakak atau abangnye. Ini dah jadi lumrah. Yang manja dan pandai mengambil hati akan lebih mendapat tempat di hati seseorang. As for me, to be considered anak manja maybe not. Coz if orang dikategorikan sebagai anak manja, tak kan lah parenz orang sanggup lepas orang belajar di Jengka, Pahang suatu masa dulu. Dan it's for sure that they won't even allow me to be involved dengan Program Anak Angkat. And my parenz won't have allowed me to visit & stay over at my friends' house in Selangor, Johor, Perak, Kelantan. It makes sense, rite?We are who we are brought up to be. Oleh itu, dalam kamus seharian orang, tak akan terjumpa istilah "anak manja".
3. MESTI SERONOK COZ NAK PE JE LEH DAPAT
Statement ni sangat temberang!! Nak tau tak kenapa orang cakap cam tu? Ye la.. Ingat barang dalam dunia ni free ke? Sekarang ni sume pun naik.. yang turun cuma hujan & salji je.. Tol kan? Beringatlah juga, tak semestinya anak tunggal tu datang dari keluarga berada. Ada yang datang dari keluarga sederhana dan miskin. So tak mungkin sume anak tunggal ni akan dapat pe je yang mereka hajatkan. Sedangkan Allah pun hanya memberi kurniaNya kepada yang berhak, apatah lagi kita manusia biasa yang sekadar meminjam segala kekayaan Allah ni. Jadi, fikirlah sebelum anda ucapkan ayat tersebut. Tak sume dapat dibeli dengan wang ringgit. Adakalanya hanya kasih sayang yang dapat membelinya. Therefore, bear in mind that "Nothing is free in this world" & " Money can't buy happiness".
From these short explanations, probably orang boleh simpulkan bahawa Konsep Anak Tunggal yang dipegang oleh segelintir masyarakat perlu dikikis dan diperbaharui by understanding the situation. Kami tak dipinta dilahirkan ke dunia ini sebagai anak tunggal. Tapi inilah takdir yang telah ditentukan kepada kami. Frankly speaking, there were times that I felt jealous towards my peers or cousins who have siblings. Bukannye pe pun, cuma orang tak pernah dapat dan tak mungkin akan dapat rasa "gaduh adik-beradik", bergurau dengan kakak, abang atau adik dan berkongsi suka-duka dengan adik-beradik. Sungguhpun begitu, orang tetap besyukur coz orang ada parenz yang memahami dan open-minded. Orang juga berbangga coz walaupun orang tak ada adik-beradik kandung, orang still ada ramai adik, kakak & abang di universiti. Kami dah jadi macam sebuah keluarga. Saling menziarah dan tidur di rumah masing-masing. Dari sinilah hubungan persaudaraan seIslam kami terjalin. Keakraban yang telah terbina diharapkan berkekalan sehingga akhir hayat. To all my brothers & sisters, I love you all so much and nothing can let us be apart ~ except DEATH.
CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE