TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

31.7.09

Di MaNaKaH kHiLaFnYe DiRiKu??

Sbg manusia biase, kte mmg xlari daripada melakukan kesalahan. Org pon sm gak dlm hal ni. Tp alhamdulillah, org ni jenis yg boleh blajar dpd kesilapan.

Org bkn ape, just trase dgn perangai adik2 org. It is just that I don't noe what is wrong that causes me to be facing this situation. Ye la, walaupon org ni bkn kakak kandung dorg yg 'seibu-sebapa', tp org rase org ni cukup tua utk dorg anggap sbg kakak kot..

Because I noe that respect is earned, by respecting others. And I oso noe that I dun deserve their respect for me. I dun mind all that. Cuma nye, org terkilan sbb dah lama knl dorg, tp xde lgsg rase inisiatif kat diri dorg nak jaga aty org.

It is not that I demand for them to care for my feelings, but probably they can treat me as a friend, if not for a sister.. GOSHH!! Why am I facing all these?? Tak paham tol laaa.. Hello!! Org pon ada kwn2 yg lebih tua dpd org kot. Org reti je nk jg aty dorg. Org tau bl org wat salah. Org tau bl nk berseloroh, bgurau.

Pernah skali tu, org cmne ntah, melukakan aty kakak org yg sorg ni. Bygkanlah, dah dekat 5thn ktorg bkwn masa tu, skali trus xbckp. It happened during a weekday. Org mmg sgt regret mende tu tjadi. Yela, igt sng ke nk bkwn zmn skrg ni. Org sptutnye bsyuko dpt kakak mcm dia. Tp nye, akbt salah phitungan, org dah lukekn aty dia. So, over the weekends, org decided to think it all over. Tapi sbnrnye, b4 I went off during the weekends, I wrote a note for her. Stating how I regreted what I've done to her. Alhamdulillah.. Allah masih nak kami still bsaudara. Allah bg org kekuatan utk minta maaf kat kakak tu. Dan kakak tu pon mcm phm kot, dia pon maafkan. Org kagum sgt dgn ketabahan n kesabaran kakak tu. Dan org gak tau yg org tak akan dpt cari kakak lain yg mcm dia. Kak Mas, org syg sgt kat Kak Mas. Org gak harap yg psaudaraan kte ni kekal ke akhir hayat. Insya'Allah..

Tp kan, perkara yg tjadi kat org baru2 ni, mmg sgt menguji kesabaran org. Yela, dah name pon adik2, sume aty dorg org kne jg. Xnak kecikkan aty org ni, xleh mungkir jnji kat org tu, xyah masok cmpor hal org ni.. Mcm2 yg org kne pk.

Ada la sorg adk org ni. Dia ni jns krg independent skit. Dia perlukan sm1 to tgk2 kan dia. So 1 day, we had an awful quarrel. Dia ckp yg org ni tak syg kat dia. Dia ckp org ni lebey penting kan kawan dia yg lain. Tp bl bab dia, org wat xtau je. Org trima pe yg dia ckp. Sbb org ngaku yg org mmg lebeykan kwn2 dia bbanding dia. Tp nye, org wat sume tu bsebab. Coz org xnak bl org dah xde d smpgnye nnt, dia akan drift.. Org xnk tgk adk2 org cmtu. So in fact, that was 1 of the ways I did, to ensure that dia tak tlalu bgantung sgt. Org tau yg dia leh wat sume tu, tp maybe slowly la. Dia pon mgkn tak tahan dgn skp org ni yg suke bebel. So dia pun "iyakan" je la pe yg org ckp.

Then just now, dia bg org naik darah lg. Geram tol laa!! Halnye sbb mende kecik je. Sbb org n kwn2 dia kua n dia tak ikut. Cummon laa.. If I've got to wait 4 juz anytg in this world, it would be My Wedding Day!!

I'm seriously sick and tired of all these nonsensical craps!! Org yg slalu kne minta maaf, org yg slalu kne mengalah, org yg slalu kne brundur.. Haisshhh.. Dah tak larat la. Byk lg mslh org. N org tau yg mmg sume mslh ada penyelesaian. Org igt lagi pesanan kwn org "Shaz, sume mslh leh settle!!".

So, walaupun org ada byk cmne pon mslh, org akn cari gak penyelesaian nye.N for this adik of mine, pliz laa.. Grow up laa.. I dun care how ur family treat u, for s long s i m concern, u r no longer a small kid. U r n adult!! GROW UPPPPPP!!!

Sorry la.. Kak dah tak larat dah nak hadapi kerenah adik2 yg cmni. Tlg la paham diri kak ni. Kak pon manusia biase. Ada aty, ada perasaan, ada mslh sndri. N xyah le nk ckp sindir2. Juz be direct. Kak xsuke la org yg suke bit around the bush ni.

Tapi juz 1 thing dat I noe is kak still syg adk2 kak. Kak tak nak sbb mende2 kecik ni, kte masam muke lak. Kte sume pon dah besar2. Tak lama lg dah nk bina keluarga masing2 dah. Kak harap sesape antara adk2 kak yg trase dgn kak sblm ni, dpt maafkan kak. Sbb kak tau, kak xleh n xakn jd sorg kak yg smpurna kpd korg. Ckup le sekreny korg anggap kak ni kwn korg. I'm sorry if I've hurt any of u..

BiLa Yg tErTuLIs UNtUk KU..
aDALaH yG tERbAIK unTUKmU..
KaN kU jADiKaN kaU KEnAngAN..
yG tERinDAh DaLam HiDUPku..
NaMUn.. TaKkAN MudAH BaGiKU..
mENiNGGaLKan JEjaK hIDupKU..
YaNG TeLah TerUKir aBAdi..
sEBagaI KEnaNGan yANg TeRInDaH..

CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE