TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

7.8.09

5 YEARS OF 2NDARY STRUGGLE [PART 1]

Aha.. Now in secondary school already. Yay!! I just don't know what's wrong with this school, but even F1 students need to orientate. We were brought around the school. [As if we just got to the school. No doubt that the class location were not the same as primary, but we can read though.. Duhh!!] Lawak laa.. Ntah pape ntah le. Tp xtau le, skrg ni dorg still ada system cmtu x.. So, org pon kne le p skolah pd 1 ri ahad yg sgt trg bnderang lg kan indah. Gosh!! Dah le kne pakai baju skolah lak tu.. The lite blue pinafore n the white shirt or for those who wears baju kurung, the kain was lite blue n the baju was white.

Form 1
Class org ni special skit. Sbb class ni tersisih skit dpd class tgkt 1 yg lain2. Class ni tletak sderet dgn class dak2 F5. Huhuhu.. [Bangga pon ada.. Takot pon ada..] Org class 1 Biru. Ms ni Puan Kamala jd form teacher. Then dia p melahorkan ank, so Miss Koe Ly Ting ganti smpi habis 1 tahun. Cikgu yg plg garang (tp baek aty) is our Science teacher - Pn. Wong Oi Chee (Mrs. Choo). Uishh mak aih.. Nk masok clas dia, sume kelengkapan kne ada.
1.Buku teks Sains Tingkatan 1
2.Buku Nota Sains
3.Buku Latihan Sains [Xkre le, ada lthn ke x, kne gak bawa]
4.Buku kasar [Nak tulis nota yg pjg bjela2 tu. Dia dah le dictate mcm kretapi, jenuh nk nyalin. Lik umh, kne salin lawa2 dlm (2)]
5.Pembaris panjang
6.Kain buruk [Gune utk lap meja lps habis experimen2 lab..Adoiyaii..]
Mrs. Choo gak ada dia pny format2 nk mnulis dlm buku nota tu. Kalo salah, dia x mark buku. Org igt lg, dlm makmal kan ada byk meja2 n stp meja ada sink attached. So 1 meja leh 4 org duduk. Org dok 1 meja dgn Shueh Hwuei n lg 2 org, spe ntah, xigt lak. Huhuhu.. Pe ntah ktorg tak wat 1 hari yg malang tu, ktorg kne bdiri kuar class!! Malu siot!! Senior yg lalu kat corridor tu, sume ty kat ktorg. Wat je la muke sedey.. Sabo je laa.. Pengajaran kot..

Cikgu yg ke2 agk garang is Pn. Balachandra (Mrs. Nava). Dia ni lak ajaq Sejarah. Huisshh.. Sape xwat keje, siap la.. Dlm class, la2 tu gak kne. Ktorg sume kan byk communicate in English. Bl dia buke je topic, dia ckp "HISTORY".. Npe History sume pendek2?? Ni jenuh dok pk ni.. Btgkus-lumus glabah dah ni.. Huhuhu.. Skali dia bg jwpn pe tau?? Dia ckp "Bcoz it is HIS-STORY.. Dats y it is short. If HER-STORY, then it will be long.." Tbahak2 glak la ktorg. Igtkan jwpn nye srious, skali maen2 daa.. Org kureng suke skit kat dia. Dia ni pilih bulu. Tp what to do?? Kne gak amik sejarah dgn dia smpai habis tahun..

Cikgu plg best is Pn Sabariah. Dia ngajo BM. Stp pe yg dia ajo tu, org praktikkan smpai la skrg ni. Is just like, sume yg dia ajaq tu, mmg leh serap cmtu je.. Mmg dedicated tol la cikgu yg sorg ni. Yela, ne x nye.. Dia dah ngajo since ktorg xlahir lg kot. Mmg layak la pon dia kalo di sayangi oleh sume student nye. Dia la cikgu yg org plg respect in 2ndary skool.

Ms ni, org lom start active lg. Suam2 kuku je. Yg wajib kan 3 je: Badan Beruniform, Kelab/Persatuan, Games/Rumah Sukan. Hahaha.. Sah2 la org ni dah mmg Girl Guides (Pandu Puteri), Persatuan Pelajar2 Islam n BROOKS House. [Yay!! Luck was on my side. I never changed house. Weehooo..] For 1 more additional club, I joined the Choir Club. Nk join Choir ni, bkn sng2 je. Kne melalui audition dulu. Then baru la leh dpt jd ahli club. [Ye la, if dah suare mcm katak pgil ujan, xkan nk masok gak?? Pada2 la.. "Lu pikir la sendiri" bak kata Nabil.]

This year gak, 1997, Mak p haji. So tgal la org dgn Ba je kat umah. Time ni, sah2 la org xreti nk masak. Periuk belanga kat dapor tu xpernah pon bdentum dgn irama org [maksudnye d cni ialah org ni mmg xpernah memasak la..] So, ri2 la kne mkn beli. Sedey gilerr.. Baru le trase kehilangan Mak. [Pd hal, xhilang pon.. Cume p Mekkah je..] Ada la 1 ri yg xbrape nak bahagia dlm hidup Ba, d mana dgn kuase yg ada kat tgn org ni, org dgn bangganye buat sports d dapor. Nk tau pe jd?? Org leh lak buka fridge, amik sebijik telur n letak atas camca, konon2 nk men telur dlm sudu la. Skali 2, dgn kekuasaan yg ada pada Allah, telur tu jatuh. Ms nk jatuh tu, org dah meng'smack' telur tu ke fridge, lalu *splat*, smbil meleleh memenuhi pintu fridge. Adoiyaii!! Ini masalah ni.. [Org sbnr nye nak selamatkan telur tu. Xde niat pon nk pecahkan nye. Tp org lupe lak yg telur tu delicate n fragile. Skali kne dgn tgn org yg mcm gergasi ni, sah2 le remuk!!] Ms ni dah telan air liur dah. Mesty kne marah dgn Ba. Dah le Ba lik keje penat2, ni nk kne lap fridge lak. I was sent out of the kitchen on d spot!! [Padan muke!! Umor dah 12 tahun++, tp perangai mcm budak2 lg.. Maen mende2 yg bukan2]

Form 2
1998.. Another year up!! Org tahun ni still in the "cream" class. 2 Biru. Class org is in between the Bio Lab n AVA room (Audio-Video Aided). Tp seriously org ckp, class ktorg dak2 Form 2 ni, mmg berterabur kedudukannye. Class 2 Hijau kat Winchell Home, above d dentist. 2 Kuning was beside 1 Merah, office block row. 2 Merah was a floating class thruout d year. [Cian kat dorg. Kne tmpg2 class org lain. Sgt kasihan..] Sbb yg jadi cenggini ni coz 2ndary skool xckup of rooms. [Cian.. Utamakan adk2 skolah rndah. Kami float pon float la..]

This year org dok dgn Chia Mei. Ktorg jadi kawan baek since mid last year. Pn Sabariah pgil ktorg kwn sehidup semati. Ye la, ne x nye.. Nk p anto jwpn exam pon sm2. Slagi sorg xbgn, yg sorg lg xakn bgn. Lawak tol!! Tahun ni gak Pn Sabariah tercinta jadi form teacher ktorg. Suke sgt!!

Hmm.. Election of probational prefects begin mid this year. Krenye skolah ni bkn amik pengawas bute2 je. Ktorg kne probation abt a few months before layak dipilih jadi prefect. Ktorg ada senior2 yg perhatikan ktorg. Lebey krg mcm mentor-mentee laa.. So, senior tu le yg akn report kat guru disiplin (Pn. Yeo Gaik Bee), smda ktorg ni layak atau x nak jd pengawas. Class org ramai gak yg dpt probation. Org, Shueh Hwuei, Amelia, Michelle See, Sarah Sim, Ai Pheng, Losheni n a few more (I think..). Tp yg akan dipilih cume 5org dari stp tingkatan.

So after a few months wat keje xbgaji, kptsan itk permanent prefects pon keluar. Yg tpilih cume Shueh Hwuei, Amelia, Michelle See, Sarah Sim n org. Yg lain xdpt. [Cian dorg. Dah le kne 'keje' utk several months, alih2 xdpt.. Syahdu je..] Bl dah dapat kptsn, tailor tu dtg ukur skirt. 2ndary prefects, uniform nye lain skit.. We wear white shirts n green skirts - front pleated n green ties. But this time, we don't wear our tie all the time. We wear them when we are on duty only. N blazers, we wear them only on Mondays, during assembly.

1 more thing abt MGS prefects is that thay carry a nail-clipper along with them. X pcy?? Betol!! D reason is dat, ktorg leh ketip kuku dak2 class yg ktorg jaga. Dorg kan jenis suke simpan kuku pjg2. Duty ktorg, tiap2 pagi p cek dak2 ni. Ada je la yg nnt kne. Tmbh2 clas yg corot2 tu. Mcm2 jenis praturan yg dorg redah. Adoiyaii.. Penuh buku saman kot.. Dah xlarat nak tukar buku.. Sabo je la.. Xpe, sume tu pgalaman.

Tp, being prefects doesn't give us d liberty to do whatever we want to.. We oso had to abide by the rules n regulations of MGS. N to make matters worse, the implementation of "THE MERIT-DEMERIT" system takes place!! Adoiyaii..
Tak buat homework = 1 demerit
Tak anta homework = 1 demerit
Tak itu... = ? demerit
Tak ini... = ? demerit

Jenuh gak nak hadap system ni selama 4 tahun. Ish3!! Susah tol!! Tp kan, sonox gak bl tgk org pny page penuh dgn "demerits", n page kte xde pe2 (tmasuk "merits"), lega rasenye..

Pastu, org igt lg.. Ktorg class agama, cmpur dgn class 2Kuning. 2H n 2M. So ada la 1 ri yg bahagia tb2 tukar jd genting... [Bkn Genting Highlands ekk.. Saat btukar kritikal.. Huhuhu..] Nk tau pasai pa?? Sbb isu tudung. Frankly speaking, back then, org mmg xpakai tudung. N I m not ashamed to tell it now. So at that time org pakai skirt (obviously.. or else xde le tmbul issue ni..). Ustazah ms dok ajo, dia dah tegur la ktorg2 yg pakai skirt n xpakai tudung ni.. [Mmg la pe yg ustzh ckp ms tu betul, mmg syariat, hukum Allah. Tp nye, cara dia ckp tu mmg xkne la, n dia tuju kat salah org la.. Which was me.. Tau2 je la mulut org ni.. Lazer sjk azali.. Astaghfirullah..] Bl dah dia ckp cmtu, org pon balas. Org ckp "Pe gune nye pakai tudung, kalau bl dgr loceng trakhir skolah, trus cabut tudung. Pastu, kat umah turun p kedai pon xpakai. Lagi la bl kua dgn pakwe, mmg baju kurung pon hlg ntah ke mana!! So, wat pe nak hipokrit??" Mmg marah bkn maen org ms tu.. Ye la, if nk sound tu, generally sudeehh.. Ni x, maen tuju2 lak.. Mmg sorry naek lorry byk2 la.. [Uishh.. Ganas gak org ni ms skolah dulu ek.. Kurang ajar skali kot..]

Then after that, mmg xde kuar dah issue2 sensitip cmtu. Maybe that was d only thing that didn't really make my year. Others was fine..

CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE