TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

1.9.09

PILIH KASIH

Apa yg menyebabkan pilih kasih berlaku?
A. Sikap individu kpd pemilih kasih
B. Sikap ego pemilih kasih
C. Sikap org lain terhadap pemilih kasih
D. Sikap org lain terhadap pemilih kasih kpd individu

Sume jawapan yg tersenarai in fact can be considered as reasons pilih kasih terjadi. I'm sure PILIH KASIH pernah berlaku dlm setiap diri umat manusia d muka bumi ni. It's a natural reaction in fact!!

Kat cni, org nak citer satu kisah yg berlaku 36 tahun lalu dan still berlaku skrg. Kisah ni berkisar ttg seorang pakcik n family dia. Hayatilah kisah mereka...

Pak Mael n Mak Yom telah dipertemukan jodoh kre2 36tahun lalu. Dorg adalah rakan spjabat. Wpon umur Mak Yom lbh tua dpd Pak Mael, namun itu tdk menjadi halangan utk mereka bercinta n berumahtangga. Dorg mjalani hidup spt insan2 lain d muka bumi ini. Pergi ke pjbt sm2, balik keje sm2, mkn sm2, tgk tv sm2. Dorg adalah psgn bahagia. Namun, pelengkap kebahagiaan yg dorg nanti2kan tak pun kunjung tb.

Nak keruhkan lg keadaan yg tersedia keruhnye, family Pak Mael krg suke pd pilihan aty Pak Mael iaitu Mak Yom. Sbnrnye, bkn the whole of the family yg xsuke, tp mak Pak Mael scra lbh specific nye. Family mak Pak Mael (atok Pak Mael) ni org kaya sbnrnye. So, mak Pak Mael ni grew up in wealthy n all-done-for situation. Then dia kahwin (dgn ayh Pak Mael) dgn org yg status hidup n lifestyle yg sgt jauh beza dpd nye. Ayh Pak Mael bekerja biase2 je. So, the proud n arrogance still lie within her soul. Or shud it be called "the air". That's why bl Pak Mael buat kptsn bkahwin dgn Mak Yom, tlh "mletakkan 1 cop pd dahi" Mak Yom "MENANTU BKN PILIHAN MAK MENTUA". Smmgnye dr awal lg, Pak Mael ni pon bkn "ANAK PILIHAN".

Dgn kuasa Allah, 11tahun kemudian dugaan dorg diringankan. Dorg dikurniakan Allah seorg bayi perempuan yg sgt comel. Dorg menamakan bayi dorg Ani. Baby dorg mbesar dlm keadaan yg ckup sempurna dan serba tak kekurangan. Dorg bangga sgt ada ank yg sntsa mdgr kata n patuh pd dorg (wpon pd hakikat nye, ank dorg ni agk suke mlawan gak ckp dorg.. biase le, dak2 kecik..).

Tapi kan, kesian tol kat Ani. Akbt status cop mohor yg ada pd mak nye, dgn serta merta tnpa perlu isi borg ape2 dia pon trus dpt title "CUCU BKN PILIHAN".. Wah!! Mcm anugerah bintang popular lak.. Namun apakan daya, dah darah yg mengalir dlm badan dia pon darah keturunan tu, dia xleh nk wat pe2.

Bila dah besar, Ani kian paham erti kehidupan. Dia dah tau sape suke dia, sape tak. Sape syg dia, sape tak. Ani cucu kedua dlm family nye. Cucu pertama a.k.a. CUCU KESAYANGAN adalah Scha. Stp pe yg Ani wat mesty mengundang kejelekan d mata nenek nye (mak Pak Mael). Sbg remaja yg dah kenal dunia, dlm aty nye tsangat lah trase pedih.

Ye la, mn x nye.. Dah la ayh nye tak disukai nenek nye, mak nye pon tak disukai nenek nye, skrg lak dia. Pernah skali tu tlintas d fkrn Ani.. "Aku ni tol ke ank ayh n mak?? Npe nenek aku tak syg kat aku?? Aku tak pernah buat salah pe2 pon. Sdgkan Kak Scha yg slalu sakitkan aty nenek, sntsa d tatang mcm mnyk yg penuh. Tp aku yg xbsalah ni, dperlakukan sbgini.. Apa salah aku??" Bygkan lah, kalo dok mkn bsma2 ms kecik2 dlu, pinggan2 yg mghidangkan mknn utk Ani pon ada bezanye dpd Kak Scha. Baldi basuh baju pon dah siap dilabel2 dgn nama Kak Scha.

Cian kat Ani. Dia grew up memikirkan mende2 cmni. Pd usia knk2 sbaya dia 1 ms dlu asyik riang ria bmain, dia lak tpaksa harungi sume ni. Wpon d raut wjh Ani slalu tpampang senyum, namun aty Ani tlh byk tlukis sengsara n hiba.

Ms Ani kecik2, selain Pak Mael n Mak Yom, yg tol2 sygkan Ani hanyalah pakcik ke2 nye n makcik bongsu nye, Pakcik Din n Makcik Chah. Dorg la byk beli brg2 mainan, pakaian, bhn2 bacaan utk Ani. Bkn nye Pak Mael n Mak Yom tak mampu, tp dorg hny dpt beli ala kadar je. Ni sume pon utk ksenangan Ani d ms dpn gak.

Skrg ni, Ani dah berusia suku abad. Dia dah mjadi seorg gadis yg matang. Dia bjaya dlm pelajaran. Ilmu dunia n ilmu akhirat yg tlh Pak Mael n Mak Yom psiapkan utk Ani, insyaAllah akan dpt mbawa Ani ke jalan kebenaran. Buat ms skrg Ani tpaksa bpisah dgn Pak Mael n Mak Yom. Ani nak kejar cita2 dia sblm dpt balas jasa Pak Mael n Mak Yom.

Since skrg ni Ani dah mlangkah ke alam dewasa, dia pun cube nak lupakan sume tanggapan yg pernah org wat kat family dia. Dia dah tak larat dah dgr tohmahan2 yg tak berasas yg slalu adik2 Pak Mael lontarkan pd Pak Mael. Sedih bl dia tau yg family ny bkn bahagia spt yg dia harapkan..

Sjk blkgan ni, nenek Ani kian uzur. So, dlm keadaan kritikal cmni la, Ani yg makan aty berulam jantung slama ni tpaksa sm2 dgn Makcik Chah mjaga nenek nye yg kian hari kesihatan nye kian deteriorate. Wpon sume yg Ani lakukan tiada keikhlasan, tp ats sikap humanitarian nye, dia wat gak.

Maybe org luar yg xknl sikap nenek Ani, akn anggap nenek nye ni sebaik2 manusia. Tp hakikat nye, hanya Allah dan insan2 yg mjaganye je yg tau. Betapa tseksa nye hidup bsamanye.

Smbil mgenang hari2 yg lalu, Ani tkenang arwah atok nye. Cmne le atok leh bertahan dgn karenah nenek?? Teringat gak Ani pd titisan air mata atok 1 bulan sblm menghembuskan nafas. Saat dia menceritakan perihal nenek kpd nye. Sgt sebak aty Ani. Tabah sungguh atok.

Itulah smgt yg dturunkan kpd ayh Ani. Pak Mael sntsa tabah. Pak Mael tak kesah lgsg wpon mak nye krg gemarkan nye n isteri. Air mata Ani kerap mgalir bl tkenangkan betapa nenek nye tlalu pilih kasih. Scra rgkasnye, leh dikatakan dpd 6 family dlm family besar nye, family Ani la yg mjadi pilihan tcorot nenek nye.

Ssungguhnye Ani tak pinta sume situasi pilih kasih ni berlaku dlm hidup nye. Tp itulah ujian Allah kat family Ani. Pak Mael, Mak Yom n Ani terima je dgn redha. Tak ada gunenye nak ubah mende yg 36thn meraja dlm hidup dorg.

Hopefully, Allah akn ringankan beban yg Pak Mael n family dia tanggung. Semoga kesabaran dorg dbalas dgn yg setimpal..


PENGAJARAN : Dlm hidup kte ni, tak perlu lah nak ada sikap pilih kasih ni. Sbnrnye, tak mbawa ke mana2 pon perangai cmni. Malah, menambahkan lg sengketa sesama manusia, apatah lg adik-bradik. Jgn lah biarkan PILIH KASIH hadir dlm diri. Kte sume akn jd tua suatu ri nnt. Perlu kan org yg kte syg n tak syg dlm hidup. Kte tak tau bl org yg kte xnak dlm hidup kte tu, akn bantu kte. So, learn fr what had occurred in Pak Mael, Mak Yom n Ani's life. Hargailah selagi ada dan jangan d tangisi pabila ia berlalu.

CHIEF

7 comments:

  1. sedey2..is that about your life story..

    ReplyDelete
  2. HUHUHU.. PE NI SEDEY2?? X MAFIA KOT.. HUHUHU..

    ReplyDelete
  3. kadang2 kte x sedar yang kte terpilih kasih...
    walaupun kte x rasa tp yg lagi sebelah pihak pasti terasa....
    pape pun relax2 suda.hahahaha

    ReplyDelete
  4. AIK TUAN.. MCM ADA PGALAMAN JE.. XNAK SHARE KE?? JENG3!!

    ReplyDelete
  5. sejak bl tukar nama jd ani lak ni???hehe

    ReplyDelete
  6. HA?? PE NYE KMAS?? SAPE YG TUKO NAME LAK.. XDE2..

    ReplyDelete
  7. perkara yg kte lalui sendiri menjadi satu pengalaman g sangat berharga..

    bak kata abg
    "pengalaman x boleh dbeli,ttp perlu dilalui"

    ReplyDelete

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE