TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

24.10.11

LAGU2 YG SALAH.. KE?

Baru2 ni, atau shud I say belakangan ini, ada je suara2 sumbang nak pertikaikan lagu2 yg dinyanyikan oleh artis2 Malaysia. Org bkn nye nak menyanggah or setuju dgn pe yg artis kte tampilkan, tp nye juz nk give my opinion la..


Beberapa minggu lalu, ada yg pertikaikan lagu "Cinta Muka Buku~ Najwa Latif". Dorg kata 1 ayat yg tak spatot nye ada dlm lagu tu "Cinta yg satu.. Cinta di muka buku.." Dorg kata "cinta yg satu" tu utk Allah je. Yup!! Org pon ngaku mende tu.. Sbg umat Islam yg phm akn fakta ini sbnr nye dah nampak isu ni dari awal lg. Org tak kata yg org sokong lagu tu tp ada pros n cons nye le. Kalo isu yg bkaitan dgn agama, org tak brani nk kupas byk2 sbb org bkn ahli nye.

All I want to say is dat, nape dorg nk serang lagu "Cinta Muka Buku" je?? Adilkah?? Sdgkan ada je lg lagu2 terkini & lagu2 lama yg wat st8ment2 cmtuu.. Meh cni org kasi contoh skit..


"Berdua Bersatu~ ForTeen" Dis is one of my favourite song nii.. Tp meh tgk ayt dia "Jika dgn mu salah, ku tak mahu yg benar.." Bkn ke tu pon ley jd ayt controversy. Ape yg org phm thru ayt tu, dia tau yg bsma dgn kekasih dia itu adalah pilihan yg salah, tp dia still nk proceed gak. Fhm x?? Mmg bkn sptotnye dia meant for dat girl, tp dia still nk dat girl gak. Dia mcm xpeduli. Tp kalo kte singkap d sebalik maksud lain lak, wpon dia tau kalo bsma dgn kekasih dia, dia akn brade d jln yg slh, still dia tak nak ubah haluan ke jalan kebenaran. Kalo ikut perspektif Islam, mende yg dah sah2 salah kte xley ikot, tol x?? So dis all depends from wic view u are seeing these things.



"Hanya Kau Yang Satu~ Wow" Ni lagu lama nii.. Zaman org skolah rendah ke tadika cmtu.. Lagu ni pon ley jd isu gak. Tgk ayt nye "Engkaulah yg satu.. Pujaan hatiku.. Sucinya cintaku padamu.." Tak ke bait2 indah lagu ni pon ley dijadikan issue?? Ayt nye seolah2 puja awex dia sdgkan dia tau yg awex dia tu pon insan biase mcm dia gak. Tak ke patot dia puja n puji Pencipta nye?? Tp nye, npe tak pernah ada yg pertikaikan pon?? Hmm.. Itulah org ckp, mende cmni sbnr nye depends pd sape yg membace nye and cmne dorg interpret mende tuuu..



Mmg tak dinafikan le, at times org yg gubah lagu tu pon, tlalu taksub n asyik sgt dgn bait2 indah tu, smpi ley tlepas pandang.. Tp kte sbg human, kne be fair la.. Xley le tros nk hukum smpi cmtu skali. Kdg2 ayt yg digubah tu kdg xde beri erti tsirat pon, skadar ayt nk sedapkan lagu je.. Tp nye org lain ley salah tafsir..


So, this is an urge to all song writers n script writers out there, please be alert n think wisely before you people produce out any songs or scripts. Supaya xde org lain yg ley pertikaikan hasil kreativiti anda n bpandukanlah kpd syariat Islam agar tdk mjadi bahan mulut yg xelok masyarakat.

Itu je.. :)


CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE