TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

3.8.09

THE MAKING OF... SHAZWANI

Sape tu??
Kenal ke??
Perlu ke nak kne kenal??
Meh cni org nak cte sape dak ni sbnrnye.. [Mcm knl sgt je..]

Dia ni kan, anak tunggal. Dia sorg2 je. Xde adk-bradk lain. [Cian dia kan??]
Kat umah, family dia pgil dia Wani. Tapikan, kawan2 dia xleh pgil dia Wani. Sakan dia punya hangin nnt. Kawan2 pgil dia Shaz. Kalo kawan2 Cina dia lak pgil dia Shazzy. [Ishh.. Ngade2 tol!! Pgil name standard sudehhh.]
Dia ni ada darah keturunan Benggali.. Sebab tu dia panggil nenek blah Mak dia Nani. If arwah datuk dia ada dia kne pgil Nana. Ni sbb mak dia ank perempuan kpd nenek dia. If ank2 pakcik dia kne pgil nenek dia Dadi n datuk dia Dada. Pernah tgk cter Hindustan x?? Haa.. Cmtu gak le konsep family dia ni.. [Plak dah.. Penin aih pala nak kne beza-bezakan cmtu.]
TO BE CONTINUED... (in MY EVTRAVAGANZA FAMILY)

Tadika : Wendy House Kindergarten
Dak ni dari kecik2 dah didedahkan dgn skolah omputih. [Bajet terer la tuu..]
Bkn skolah tu ada omputih, cume nye medium pembelajaran kat tadika tu yg English-based. P skolah pagi2, Ba n Mak dia anto, sblm p ofis. [Uishhh.. Manja tol!!] Ms tadika tu, dia ada gak amik class Mandarin. [Ni pon bajet leh terer gak la..] Pastu ada 1 ri yg malang tu, dia tkene Chicken Pox!! [Amik kau!!] Alih2 1bulan tak p tadika. [Semestinye la dia suke kalo bab2 ponteng ni ye..] Bila dia lik p tadika, dah tutup class tu. [Cian dia..] Ms kat tadika pny 1st day, dia dah ada sorg yg dia xsuke --> Tan Teng Lee [Kecik2 dah pandai xsuke org tu, org ni.. Memilih!!] Bkn pe, Teng Lee tu dok sblh dia. Pastu, suke sgt bgado dgn dak2 dlm class. Ms dok btekak tu, habis la hujan dia dok turun kat ats dak ni. [Patut la dia anti sgt!!] Mmg dak ni start tnjuk ke'mafia'an dia la.. [Adoiyaii..] There's 1 thing in d tadika yg dia suke sgt. Time nyanyi. [Ni bajet leh masuk AF la ni.. Oitt.. Sedar diri skit weh..] Mcm2 lagu dia blajo. N ada 1 time tu, dak2 class dia sume kne pergi Christmas Carolling. Dia suke la teramat sgt!! P kat hotel pe ntah name (present known as Hydro Hotel, Tg. Bungah). Sonox sgt dia kalo bab2 nyanyi. [Bajet sedap la tuu..]
Ms lik skolah, Acex bas skolah tu slalu anto dia lik umah Nani dia lmbt. Pdhal umah Nani dia la yg paling dkt dgn tadika tu. [Padan muke!! Lmbt dpt mkn.. Wawawa..] Xpe, dia mmg suke. Lg 1, bl nk lik umah ptg nye, Tok Ba dia yg p amik d umah Nani n anto ke umah dia d Taman Abidin, sbb mak n ayh dia balik skali dgn aunty dia yg dok d umah Tok Ba dia. [Krenye, dia ni grew-up leading easy life la.. Sume branto, bramik.]
TO BE CONTINUED... (in BEGINNER @ KINDEE)

Primary : Methodist Girls' School, Penang (MGS)
Hmm.. Since kindergarten lg dia dah masuk skolah omputih, so Ba n Mak dia trus anto dia skolah d MGS ni. Skolah ni dah buka sejak zaman pemerintahan British d Penang lg. [Wah.. Mcm ngajo sejarah la lak..] Ms dia primary, byk gak le xtvt skolah yg dia join. [Ada je kelab kan dlm skolah tu, sume pon dia nak join.. Pe daa..] Skolah ni dedahkan students dia utk xtive Ko-Kurikulum mule Darjah 3. Dia ni pon join la persatuan yg pakai skirt brown, baju putih n tie brown. Namenye Brownies aka Tunas Puteri. [Ni kre juniors kpd Pandu Puteri n sgala puteri yg ada la..] Pastu kan dak2 ni wajib kne join 1 kelab n 1 game. So dia pon join la Music Club n Badminton. Yg 2 lg club ni start ms Darjah 4-6. Yg Brownies tu 3-5. Since skolah ni combine dgn 2ndary skool, so ms Darjah 6, dak2 ni dah jadi Pandu Puteri, atau ms awal2 tu dorg dpgil 'Recruits'. Time ni dorg xleh pki uniform lg. Cm pki T-Shirt Pandu Puteri n skirt utk show that they r part of guiding team. Huhuhu.. [Mcm puteri terbuang la lak..] Skolah ni ada sesi pagi je. Jd nye, sume xtvt Ko-K wat sblh ptg. So, every Tuesday dia kne stayback kat skolah. Brownies 2.30-3.30, Music Club 3.30-4.30, Badminton 4.30-5.30. Ni la rutin dia ms primary dulu. [Eleh.. Poyo je.. Stakat hectic 1 hari je, pejam mata pon leh..] Time ni pon ada yg rumah2 sukan tu. Dia rumah BROOKS - rumah hijau. Ada Brooks, Lilly, Martin n Pykett. Ni sume d amik dpd name 1st 4 pengetua dorg ms zmn British dulu. Ms primary gak, she was elected as a Prefect. Skolah ni start amik pengawas ms Darjah 4. [Hekeleh.. Garang la konon tu.. Xtakot pon!! Bluekk..]
TO BE CONTINUED... (in 1ST SIX YEARS)

Secondary : Methodist Girls' School, Penang (MGS)
Ooo.. Sm1 dah jadi teenager dah.. Dah melangkah ke sekolah menengah dah.. [Jgn nak berangan leh ada boyfriend2 ek.. Blajaq pon xhabeh lg, nk main cintan2 lak..] Still at the same school, but at different section. [Wah, ckp omputih lak dah..] Hmm.. Dah grown-up rupenye dak sorg ni. Xsangke kan, cpt nor ms blalu. Dia habiskan ms 5tahun d skolah ni. Dia gak still xtive dgn Ko-K wpon dah naek 2ndary. Tp 1 thg I noe is dat, sume pelajar Islam wajib join Persatuan Pelajar-pelajar Islam. [If harap dia, mmg confirm la dia tak join!! Xde maknenye dia nk join. Ptt la perangai pon terok!!] Slain tu, dia join Girl Guides (Pandu Puteri) F1-3, Choir Club F1-5, Brooks House F1-5, Science Club F3-5, Editorial Board F4-5, Rangers (Renjer Puteri) F4-5. [La, yg club mcm Power Rangers pon ada gak?? Ajaib tol.. Wat pe ek dlm club ni?? Ni mesti bbakti mlawan musuh ni..] Ms 2ndary skool gak dia ni d pilih sbg Pengawas sekolah. Dia jd pengawas dr F2 smpi F5. [Uisshhh.. Dhsyt nye.. Gilerr kuase tol la!! Xleh blah tol!!]
TO BE CONTINUED... (in 5 YEARS OF 2NDARY STRUGGLE)

Secondary : Methodist Boys' School, Penang (MBS)
Ha.. Jgn tkejut lak. Dia bkn kne kjutan budaya, tp since MGS xde F6 so kne le p skolah lelaki. Dia smbg la blajo kat MBS. Actually, mule2 nye dia xnak p F6. [Blagak tol!! Bajet leh dpt trus smbg U la konon.. Prasan!! Huh!] Alih2 kne paksa gak p F6. Sbb nye, dlm diary hidup dia, xpernah pon ada snri nak masuk F6. Mak n Ba dia suh p, xjalan. [Degil tol la dak sorg ni. Kalo dia kata Biru, Biru la.. Tok sah dok tukaq2 kaler lain.. Sia2 je..] Tp, ats nsht Pak Chaq dia, dia mengalah n smbg la. Tp nye, yg gempak nye, dia masuk 1 mgu je..
TO BE CONTINUED... (in WHAT HAPPENED IN MBS??)

Secondary : Penang Free School, Penang (PFS)
Hahaha.. Dia smemestinye la xkne expel dari MBS. Cume nye dia minta p PFS sbb sng skit ayh dia nk anto n amik dia n cousin dia. [Actually, since MGS lg dia mmg sgt xsuke dgn dak2 PFS. Ntahle nape.. Bl dia dpt tau yg ada cousin dia ni X-PFSian, dia lgsg x bckp dgn Abg tu.. Hampeh tol!!] Dia smpt gak le melancong serata pelosok skolah tu dgn cousin dia. Nama nye Laila. Dia pun smpt gak join Choir Club n smbg Rangers kat skolah tu. Bangga kot dia.. Yela, mana x nye.. If skolah lain, F5 baru dorg start jd Rangers. Dia krenye dah 1tahun senior dorg. [Eleh, bangga la sgt.. Bkn ada kuase mcm Power Rangers tu pon..] 1 of the best thg that she captured in PFS was that she managed to attend n participate in the Annual Sports Day. Time d PFS dia Rumah PINHORN - umah biru. Skolah ni pon gune name x-headmasters dorg. CHEESEMAN (merah), HARGREAVES (brown), WU LIEN TEH (green), TUNKU PUTERA (orange), HAMILTON (kuning). Ms d PFS dia smpt la blajo dlm 1bln stgh. [Ha.. Ni awat lak? Asik dok maen tukaq skolah je. Bl nk blajo nye??]
TO BE CONTINUED... (in DO I REALLY HATE PFS??)

CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE