TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

20.10.09

IKHLAS KE TAK??

Kalo nak cter ttg IKHLAS ni mmg le tsgt subjektifnye.. Ada yg kata tgk pd aty.. Ada kata Allah je leh nilai keikhlasan ni.. Ada yg kata ikhlas tu bgantung pd niat kte.. Mcm2 le jwpn if dkaitkan dgn ikhlas ni..

Tp pada org la, ikhlas kte ni sumenye tletak pd HAL/MENDE yg kte nk ikhlaskan diri kepada or yg kte wat. Sbb nye, tak sume mende dlm dunia ni kte leh wat dgn ikhlas. Ikhlas biasenye, kte wat smata2 utk mdpt keredhaan Allah, dgn rela aty yakni tnpa paksaan n yg pntg skali bermule dgn aty yg ingin melakukannye.

As for me, the most important thing is being MYSELF. Org tak suke le nk hipokrit2 ni. If org nk tegur, org sound direct. If org tak puas aty, org trus trang. If org tol2 nk tlg, org xkisah dah ttg balasan. I'm not bragging, but this is the real me. Probably this was the way I had been brought up to be.

Maybe ramai org yg tak akn spendapat dgn pe yg org cuba smpikan ni. Tp I want everyone to noe that tak sume yg mbantu kte ikhlas wat sume tu. Tak smestinye org yg tak prnh buka mulut dgn kte tak ikhlas thadap kte. That's y I said yg IKHLAS ni toooooo subjective to be interpreted.

Lain padang lain belalang.. Kte ni rmbut je same itam, aty lain2.. [tp skrg ni, susah bbenor nk jmp org yg rmbut nye kaler itam.. karat lg, ada le.. - so peribahasa ni dah xleh gune dah..]

Ok la.. Nk mudahkan org lain phm pe yg org try smpikan ni, meh cni org nk cter smtg. Ni adlh ksh benar n cter ni ttg diri org n sjujur nye org ngaku. Xde gune pon org nk selindung2 kalo dah betol. Bkn nk buka pekung di dada.. Cume skadar nk kongsi pe yg tbuku d aty n jadikan pgajaran kpd org lain..

# Cternye cmni.. Sjk org kne transfer ke Shah Alam ni, org dok le dgn Aunty org. Seumah ni, skali dgn cousin org n nenek org. Pd awl nye evtg was alrite, until d unexpected day came. I was so devastated upon knowing that my grandma was coming to stay with us. ~This was trouble in the making.~

Sbb nye bkn pe tau.. My grandma ni jenis yg susah to deal with. Dia je nk menang sokmo. Dia je yg betoi, sume org salah. Pastu, ckp blkg ni!! Mmg sj je bg naek temperature la tuu.. Tak cukup dgn tu, leh lak p mengacum kat org lain yg ktorg yg dok jga dia ni tak baik la, pe la.. Ada je la yg tak kne.. [xtau mengacum tu pe?? mengacum tu mengadu ala2 mami jarum gituu..]

Ye la, sah2 le ktorg pon ada keje msg2 nk wat. Org bl dah lik kuliah tu, dah pnt sume, mmg xde ms la nk wat2 baek p dok smbg2 lak. Aunty org lg la, sah2 mmg tak lyn dh. Dgn lik keje pnt pe sumeny, nk kne lyn kerenah dia lak.. Haa.. Mmg tak laa!! Ni bkn kes ank derhaka or cucu derhaka tau.. Tp nye, sape yg dah knl org, rasenye dh tau npe ktorg btndak cmni.. Tpulng le pe org lain nk kata n nk tego ktorg. Pe yg ktorg tau, she deserved what she's getting now.. Ala, mcm lagu omputih tuu "What U Give U Get Back".. Bak kata pepatah Melayu "Dipulang paku buah keras"..

Then, bl org nk mkn lunch or dinner, kbtln org pnskan lauk, jd heat skali le utk nenek org. Nak tak nak, kena wat la gak. Tak kan nk bia dia lapo lak. Kang ada jap lg kua kat news "Warga tua wat laporan polis sbb tak dberi mknn". Jenuh gamat 1 SS19 ni lak nnt. Adoiyaii..

Kat cni le yg org mksdkn dgn "IKHLAS KE X??".. Ye la, org siap2 mknn tu sume, bkn sbb org NAK wat. Sbb org TERPAKSA wat utk elakkan sbrg controversy d kmdn hari. Sbb yg 1 lg is dat org xnk Mak n Ba org yg dpt title "TAK RETI AJAQ ANAK".. Org dah tak nak susah kan dorg. #

Cukup la pe yg dh dorg lalui. Skrg dah tb masenye org amik alih sume tu. Prnh gak 1 kali ni org mcm btekak gak le dgn Ba org sbb nye org bantah pe yg dia ckp ttg nenek org. 1 ri ni, temperature org dah naek dah. So org pon kata lah "Xpe Ba.. Biaq.. Tp jgn smpi Wani dgq pa yg tak elok depa dok kata kat kita.. Mmg siap la.. Depa tau le langit depa tinggi ke rendah.. Dgn Wani, jgn dok wat main2." Pastu Ba kata la "I think u better not say anytg. Coz after all, what u'll say will reflect me.. As if I don't n never taught u manners.." Org pon dgn geram nye bkate "Like I care?? Dorg pny sdp mulut je leh ckp?? Igt kte ni xde mulut ke?? Asik kte je dok sabaq.. Dgq pa depa dok ckp.. Dah tu, dok mkn aty lak.. No way man!!" Then my dad was like give-up. "Do lah what ever u want.."

Haishh.. Kdg2 bl org pk lik, org ni mmg derhaka kat org tua. Kuang ajaq kat org tua. Tp kan, bl dinilai balik.. Sbnrnye kan, org wat sume ni bsebab.. Xkan le org sj2 nk suke2 aty p kuang ajaq dgn org tua. Dah asik kena sabaq ja, dah xde istilah tu dah dlm jiwa kot.. So in d end, sah2 le volcanoe akn meletus..

But 4 d time being, lom lg tcetus perang dunia ke-17 laa.. Hahaha.. Org take "safety precautions" - not to ever talk to my grandma in order to avoid the slip of my tongue. Xde niat lgsg nk biadap. Tp jiwa org xleh trime cr2 lynn dia kpd org n family. So, that was d only solution dat I found.. N yet 2 be used. Hehehe..

Tu la yg org maksudkan dgn IKHLAS KE X?? Kesimpulan besar yg dpt org wat kat cni is dat, ssguhnye la org TAK PERNAH ikhlas wat pe je utk nenek org ni. So sorry to say laa.. Too bad, coz she'd been biased since I was born.

After all... THE REVENGE IS SWEET!! (^_^)

CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE