TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

10.8.10

K.A.W.E.N

PERHATIAN: sila beri tumpuan kpd terma2 n istilah2 baru d cni ye..
KAWEN?? Tak tau pe tu kawen?? Same je dgn KAHWIN. Ni kre mcm dlm bahase commercial yg dibualkan. Ngee~~
Hmm.. When it comes to this 5-letter word, mmg sgt merunsingkan pala org. Aisshh.. Dah tak larat nk jawab soalan dah kot. Ada je suare2 yg akn btanya..
Situasi 1~D umah kenduri sedare-mare
Sedare: Bu, ank bu bila nk kawen? Ka dah kawen?
Mak: Ehh, belom lg. Tak lama lagi la tuu..
Sedare: Dah ada calon ka?
Mak: Xtau la.. Tanya la kat dia sndri..
(org yg mls nk jwb ni dgn tsipu2 kerang busuk nye hny senyum x ikhlas je laa..)
Situasi 2~Sdg bersiar2
Kawan: Kak Shahroon.. Lama tak jumpa.. Dah besaq anak Kak Shahroon..
Mak: Ya laa.. Ri2 makan, mesty la besaq..
Kawan: Dah kawen ka?
Mak: Belom..
(org dgn penuh keterpaksaan hny mengukir senyuman panas aty bg mjwb psoaln itu..)
Situasi 3~ Dlm Facebook
Lect: Lama tak dgr cter.. Pa habaq?? Dah besar ank.. Bila kawen??
Org: Eh Encik.. Jgn slh phm.. Gmbr ni bkn gmbr sy n ank sy.. Ni ank buah kwn sy..
Lect: Laa.. Igtkan dah kawen..
Org: Insya'Allah.. (pd hal dlm aty "Adoii~~ Slh ke org nk posing dgn budak2 comel??")
Haa.. Itu la antara komplikasi telinga n mata yg timbul a/bila soln2 CEPUCESIUM diajukan kpd org. Kdg2 kan, jd stress nk jwb soln2 cenggini.. Dah xtau nk jwb cmne.. Ade je yg dorg nk korek.
Org ni lak jenis yg krg suke share bab2 ni dgn elders. Tp i prefer 2 talk with my frenz. It is more comfortable 4 me. Coz kami dr generasi yg sm n lebey krg je julat umur.. Hmm.. So kebarangkalian nk mepek tu pon lebey..
As for me, kawen mmg memerlukan COMMITMENT, RESPONSIBILITY & PATIENCE. Komitmen bkn stkt dpd sblh pihak.. Tp 2-2 blah pihak laa.. Maksod d cni, suami pon kne committed, isteri pon kne same gak.. Jgn asik sorg je kasi komitmen, yg sorg lg wat dek je.. Tol x?? Hmm.. In sense of responsibility lak, mmg xdpt nk lari. Tgjwb asal sbg individu dah btukar kpd tgjwb psgn. Mkna nye, suami btgjwb kat isteri, vice-versa. Bkn benti takat tu je, ada tgjwb kat FIL lak.. Haa.. Sndri mau igt la.. Dah ada 2 family maa.. Ngee~~ N to top it all, mmg kne byk sgt bersabar. Kalo x, mmg akn mudah je dgr dialog2 cmni...
"Aku lepaskan ko dgn talak 1"
"Ko jejak kua umh, tertalak lah diri ko!!"
Susah kan kalo xde kesabaran dlm mgharungi idop berumah tangga nii?? Payah kan kalo xley nk pikul tgjwb sbg nakhoda?? Jenuh kan kalo xdpt nk beri komitmen??
Tp kan, yg org pelik nye, time dah BERUMAH TANGGA le timbulnye isu xdpt nk bg komitmen laa, xde tgjwab laa n xley nk bersabar laa.. Ms BERCOUPLE, ley lak ada 3-3 ciri tuu.. Sdgkn time tu, tiada ikatan yg sah pon!! Ni ms dah ada ikatan, xnk lak laksanakan criteria2 tuu.. Pelik kan manusia nii?? Yg SALAH, itu le yg dia suke. Yg SAH xnk lak dia ikot.. Runsing sguh pala org..
Org pon don't believe in COUPLE!! Sbb nye, coupling ni bkn je menyalahi hukum agama, tp long-term effect pon ada gak wooo~~ Cmni le cnth nye.. Kata le Couple A ni dah lama bebenor bcintan-cintun n tlebey2 pegang sudaa, tp ditakdirkan Allah bkn jodoh. Akhirnye break!! Bkn ke dah mengeffect akaun pahala d ctu?? Sia2 je.. Pastu, ada le yg nk pnjt tgkt 9 UiTMPP n lompat d sna.. Adoii~~ Mcm2 kan fi'il org skrg ni?
Coincidentally, 1 of my juniors oso wrote about KAWEN.. She is none other than FATIMAH ZAHRAH.
Org ni xdele kisah sgt ttg kawen ni. Tp nye, kdg tu mls gak nk dgr mak n ba asik ty soln yg mkck2 n pkck2 suke ty time kenduri sedare-mare. Haishh.. Boring kot!! Ate nye, kalo jodoh org dah lama pergi, dok tgu org kat SANA tuu, cmne le org nk kawen d dunia ni, iye dak?? Jd nye, kawen wud be a bonus for me coz org pon dah beransur senja. N ada pndgn2 liar yg wat statement "Kak dah smpi tahap layak kawen dah ni!!" ~ "Ni dah wajib kawen dah nii..".
Pe2 hal pon, org still sokong sape2 yg nk kawen dgn tujuan mulia n kerana Allah. Bkn sbb harta, darjat n pe2 yg lain. Xkisah le kawen awl ke, kawen lmbt ke, yg pntg ikatan tu sah!! Ok??
CHIEF

2 comments:

  1. ye, kawen perlu lots of give n take too..=) InsyaAllah, kalo ada jodoh, ada la kan shaz..jgn di pikir..biar dtg dgn sendiri, tp jgn lupe doa k..

    ReplyDelete

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE