TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

8.10.11

APAKAH ERTI NYA?

SURPRISE!!! Ini adalah post org yg ke-300!! 300 je?? Hahaha.. Ello!! Dats an achievement ok!! Igt senang ke nak dapatkan Shazwani utk menaip?? Setahun hanya sekali kot.. [ehh.. mcm raye la lak.. kui3~]

So, coincidentally that dis post jatuh pada nombor bulat and a special day for me, org nk muhasabah diri skit.. [perghhh.. tak tahan!! muhasabah tuu..~ =='] Ye la, org nk nilai smule diri org. Dah 27 tahun kot!!

Ape erti hari ulangtahun kelahiran kpd diri anda??

# My answers #
~ Zaman kanak-kanak
Wow!! It's my birthday!! I wanna call all my frenz to come over n have a blast birthday party!! Woot woot~ I will get all sorts of presents!! Seronok nye!! Kalo tiap2 hari cmni pon mesty best.. Npe xley ri2 is my b'day ek?? Mesty ri2 pon ley dpt presents.. Celebrate dgn family members n school frenz is the best way to celebrate it.

~ Zaman remaja
Hmm~ My birthday is back again. Gosh!! Dah dok btambah la lak umor nii.. Tp macam segan le kalo nk wat party mcm kecik2 dulu. Dah anak dara dah pon.. Pe hal lak nak party bagai?? Bazir je.. Xyah!! Wat dgn family je (if ada d umah).. Wat dgn kwn2 rapat je (if d campus).. Dah kre ok la tuu.. At least org yg dekat n kte sayang ada dgn kte pd hari ulangtahun kte. :) Something is better than nothing, kan??

~ Zaman dewasa
Ya Allah.. Syukur ku ini ku panjatkan kpd Mu yg telah sudi pinjamkan nyawa ini buat diriku.. Usia ku makin berganjak senja. 27 tahun telah Kau pinjamkan segalanye buat hamba Mu ini. Tapi apa amal ibadat yg telah ku lakukan? Cukupkah amal ku utk melayakkan kaki ku ke syurga Mu yg suci itu??

Diri ini sering terfikir, apakah yg tjadi kiranye Kau memerintahkan malaikat maut datang mengambil diriku tatkala diriku masih penuh dgn noda n dosa..? Tiada sedikit pon pahala yg akan dpt ku bawa bersamaku ke sana.

Mengapa diri ini tidak pernah bsyukur dgn stp pemberian dpd Mu? Kasih syg yg Kau hulurkan tak pernah disambut mesra & dihargai. Cinta Mu yg tulus lg suci pon tak pernah diriku balas. Betapa kejamnye diriku ini ya Allah.. Layak lagikah diri ini meminta n memohon n merayu pada Mu ya Rabb??

Kau permudahkan segala urusan idopku sejak dari benih hingga lah ke tahun ke 27 ini. Alhamdulillah.. Namun dalam urusan ku Kau permudahkan, sempat saje Kau selitkan dugaan n ujian utk menguji kesabaran, ketaqwaan & keimanan diriku ini. Terima kasih ya Allah!! Ssguhnye Kau telah menyedarkan diriku bahawa tiada Tuhan yg disembah melainkan Allah n nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

Pada hari ini ya Allah, nyawaku masih Kau sambung utk tros beribadat kpd Mu. Kau juga ada perancangan Kau sendiri. Kau ingin melihat diriku berubah mjadi seorang muslimah yg solehah n menyebarkan ajaran Islam semampu daya. Insya'Allah.. Akan diri ini laksanakan perintah Mu n panjangkan ajaran Islam buat teman2.

[sambil menenangkan aty n mlapangkan dada] Hmm~ banyak pbezaan kan org yg dulu n org yg skrg?? Alhamdulillah.. Zmn dulu tu, asik igt dunia je.. Xde sikit pon nk pk ttg akhirat n ibadat. Mujo Allah beri hidayah awal. Kalo dbuatnye Allah tarik balik nyawa d usia yg tgh tgedix2 n tkinja2 tuu.. Sia2 je idop!! =='

~~Special Thanks~~
2 Allah : ssguhnye Allah Maha Mengetahui stp pe yg org taip ni n stp pe yg tsirat d aty org. Dgn izinNya gak org dah mula brubah dpd mafia kpd muslimah. Alhamdulillah Allah telah mberi kekuatan n ketabahan kpd org utk mengharungi sgale ujian n dugaan trutama skali yg tlh blaku pada 16 September 2011. Allah kuatkan aty org agar diri org tenang. Alhamdulillah.. Shazwani hari ini bukan Shazwani 14 tahun dulu. ;) Cinta n kasih sayang Mu buat diriku xde tepian. Malah mencurah2 stp hari.

2 Mak & Ba : w/out them, I am no where to be found on dis earth.. Byk pengorbanan yg tak tbalas. Hnya Allah je yg ley balas jasa dorg. Dorg le insan yg plg org syg n cinta. Takde tolok banding nye..

2 Ayuni : org byk jadikan adik kesayangan org ni sbg role model. Wpon dia bkn adik sedarah sedaging, tp dlm senyap, org byk amik contoh teladan dpd dia. Ye la, dia pon dari sekolah missionary mcm org gak, tp ley je bsikap mulia, elok tutur kata, labuh n sopan cara pemakaian. :) Alhamdulillah berkat kesabaran n rase tgjawab org kpd agama, akhirnye org ikot jejak langkah Ayuni.

2 Hasrol : insan yg slalu bagi sokongan kat org spajang org bgelar pelajar diploma UiTMPP. Tak pernah letih mengajar org sume core subjects. Dia gak slalu cakap "Sume masalah boley settle!" ^_^ Now happily married n gonna b father soon..

2 Mafia Geng : Sal, Irma, Ina, K.Mas, Anim.. Byk susah senan org dgn dorg. Sume nye ktorg hadapi same2. Suka duka kami hanya kami yg tahu. Wpon latar blkg kami bbeza, tp itu bkn halangan. Alhamdulillah smpi skrg kami keep in touch. Sal, Ina n K.Mas dah kawin n ada baby dah pon. Kami still tak lost contact. Terima kasih ya Allah krn hadirkan dorg dlm idop ku. Inilah kawan2 ketawa n menangis ku.. :)

2 IKRAMies : dgn dak2 ni lah suka duka org. Dah mcm adik-beradik sndri dah.. Wpon kbykan yg org kenal rata2nye adik2, tp org bsyukur sgt2 sbb org dpt adik2 yg matang!! Byk benda org blajar dpd dorg. Sume yg mbawa ke arah menuju syurga Allah.. Insya'Allah.. Alhamdulillah.. Tabik org buat Awe, Utea, Faris, Asraf, Ashraf, Iman, 'Aisyah, Fatimah, Chaol, Aziah, Nabilah, Dinah, Ainaa, Hannan..

2 Faris : ley dikatakan dia lah adik yg plg byk tau ttg hal org. Dia mcm org pny kaunselor. Ada je mslh, org cari dia.. Sbb if nak cari my bestfriend (Sal) tsangat lah jauh nye.. So dia je la yg org ley jmpa or bbincang scara dkt if org ada pe2 mslh. Nk cari mslh pon org cari dia.. Hahaha.. Frankly speaking, sbb dia lah org sgt BANYAK brubah. Ada sebabnye~ Biarlah org je yg tau.. Thank u so much Faris!! I'm gonna miss d 'troubled' moments we used to share.. :)

2 'Ainaa : got very close lately n she was d person who had alwiz listens to my "sad" fairytale life. She saw every tears n heard every cry of mine. However, will be missing her much coz she'll be flying to the States soon. Thank u so much sis!!

~Last but not least~
To those who had wished me on my 27th birthday [in sequence]...
['Aisyah] [Ina] [Zaki] [Mak] [Ba] [Faizah] [Lay Hoon] [Jocelyn] [Irma] [Kak Tipah]
Thank u all sooooooo much for remembering my birthday although I did not publish my birthdate on FB. I purposely removed it 3 months ago, juz to see how many true friends I have. Indeed u people remembered my special day. THANK U!!!

ALHAMDULILLAH~ 27 TAHUN..

CHIEF

3 comments:

  1. happy birthday kak shaz..from Atiqah Sa'ahiry...terima kasih di atas segalanya...

    ReplyDelete
  2. TQ TQA FOR UR KIND THOUGHTS.. <3 ^_^

    ReplyDelete
  3. aslmkm kak Shaz.. Happy birthday! sory lmbt wish. hari tu dah ingt nk wish tp terlupa plak pd hr kejadiannya.. Semoga dirimu, diriku dan semua diberkatiNya.. (^_^)

    ReplyDelete

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE