TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

1.7.12

KISAH ITU

Pernah tak if kte duduk diam2, sambil fikiran menerawang entah ke mane, kte bfikir sometg yg mmg tak nak kte pk?
Pernah tak terlintas d minda kte ttg asal-usul family kte?
Pernah tak tertanya pd diri sendiri nape kte jauh beza dpd adik-beradik kte?
Haa~ Mesty jarang2 kan kte bfikir cmtu?? :) Normal la tuu.. Mane pernah kte anggap diri kte yg sgt disayangi oleh family kte ni, d opposite way, rite? Sbb tu org slalu ckp THINK POSITIVE!! Ada hikmah disebalik stp kejadian itu.. Insya'Allah~

Ni nak story sikit la kan..
A few years back, I've got to know of this person. Let me name this person as "A". A is a very nice person, friendly, sweet, charming, kind, responsible, discipline and all those wonderful adjectives that can describe A. A is a very obedient child and very respectful towards elders.

A ada banyak kawan, teman tetapi hanya ada beberapa org je sahabat. :) [tau kan d differences??] Tapi A tak pandang sume tu, apa yg penting pada A adalah keikhlasan. A is a kind of a person everyone wants to be-friends with.

On 1 fine day in 2007, sahabat kpd A telah dijemput sendiri oleh A bertandang ke umah nye. Let me name A's friend as "B". :) A dan B berkawan sejak 2005. B pon dgn bangga nye menerima pelawaan A. Aty B berbunga2 sbb A dah janji nak ajak p mandi air terjun la, ronda2 la, redah sungai la, mcm2 lg la yg sesama sahabat boleh lakukan. ^_^ Dgn penuh bersemangat B pon melangkah masuk ke umah A dgn penuh tanda tanya.. Byk persoalan yg bermain d fikiran B~ Tp sume nye B simpan kemas2 dlm aty B.

B sgt suke bersahabat dgn A. Wpon A adalah yg sulung dlm family nye, tp perwatakan A tak melambangkan nye sdkt pon. Maybe sbb byk sgt adik di bawah nye (mengikut ranking), hinggakan A pon dah terikut2 dgn tingkah-laku adik-beradik nye yg masih comel :) B sntasa bfikiran positive. B xnak ada syak wasangka terhadap A. B nak persahabatan dorg terjalin bkn atas dasar "Sape family A? Tp sape A." [phm x st8ment ni?? mcm confusing kan?? xpe2, wat2 phm sudaa~ continue...]

Ms bertandang tu le B found out ttg background A. Tu pon mcm "Amazing Discovery" gituu~ Perbualan terperinci dgn adik A telah wat B memahami situasi n latar belakang A. B cukup syahdu dgn cerita itu. Bkn Hikayat Ramayana atau Kisah Romeo dan Juliet je yg syahdu syahdan ok!! Kisah hidup A pon penuh linangan airmata tau~ :'(

So B telah bertekad utk simpan cerita sedih itu sebaik mungkin jangan sampai ada sorg pon sahabat, teman atau kawan A yg mengetahui. [secret keeper betol la si B nii~ alhamdulillah..] B terus bersahabat dgn A tanpa memandang history A yg penuh liku itu. B terima A seadanya kerana A adalah A dan tiada org lain dpt menggantikan A yg pernah hadir dlm idop B [please be reminded dat this is not a love story, but it is a LOVE story. :) what's d diff? go figure~]

Rahsia A telah B simpan selama 5 tahun tanpa A tahu. Then every secrecy will come to an end. Bkn bpunca dpd B tp ats kehendak A sendiri. Dan juga sbb family A. What's d secret?

A adalah ank sulung kpd En.C dan Pn.D serta mempunyai 4 adik. :) Family ini adalah family susuan nye. Alhamdulillah.. A menerima perkara ini smtg positive. Ye la, xkan la A nk tolak family susuan nye yg dah jaga dia sejak sebesar tapak tgn smpi dah menggalah skrg ni, bila dia dah dpt tau ttg family kandung nye, ye idok? [i like d way A is being professional ^_^] A pandai menjaga aty kedua2 family nye. B sbg kawan A sgtlah berbangga dgn sikap penerimaan A itu. A xdele mcm sstgh org bl dh dpt tau yg dia tu ank agkt, xley trime hakikat. Lari bawa diri la, bunuh diri la, menyendiri la, revenge la, mcm2 lg laa.. [yg mcm kte tgk kat drama2 Melayu tu laa~ = = "]

Perjanjian ketika mengambil A (atas sebab family kandung kesempitan idop), "A perlu mengetahui perkara sebenar n mengenali keluarga kandung nye pada umur 18tahun." Namun Allah adalah Maha Segala Perancang. Ayah nya telah dipanggil kembali kpd Allah sebelum sempat A mengenalinya. Luluh aty family susuan A tatkala mengetahui cerita itu. Apatah lg A yg penuh berharap... :'( [hny airmata yg mampu bertindak balas ketika B mengetahui cerita ini~]

Rentetan dpd pertemuan dgn mak kandung A lah yg membuahkan cerita syahdu ini. Sguh pun ayah A sudah pergi tak kembali, cukuplah sekadar A kenal mak yg melahirkannye dgn susah-payah, kakak2 dan abg kandungnye sedarah sedaging. Itu cukup menggembirakan aty A.

Hmm~ Itulah d hidden secret of A, yg xramai org tau. Sume org menjadi tau apabila layangan undangan perkahwinan A diedarkan. B yg cukup anxious menerima kad undangan itu dgn aty yg bdebar2 mbuka elok2 kad itu. Instinct B menyatakan bhwa dlm kad tu pasti ada name family kandung A. TEPAT!!! Ternyata ada name mak kandung A n arwah bapanye. Alhamdulillah~ A sungguh adil org nye. :)

Apabila B serahkan kad undangan itu kpd kenalan yg ingin melihat kad kawen nye, sume org terkejut dan btanya soln yg same "Npe ada name 2 parents?". :) B hny mampu tsenyum dgn jwpn "Nanti korg akn tau.." Wpon sbnarnye sebak d aty B tak tertanggung.

Setelah berjauhan jasad selama 27 tahun, akhir nye dipertemukan dlm majlis yg indah lg diberkati Allah. Majlis Pernikahan. Alhamdulillah~ Allah mungkin telah memakbulkan doa A utk bertemu family kandungnye sebelum dia bernikah.

B menjadi "kritikal" [bkn nye sakit, asphexia, or pe2 pon.. cume aty B tersentuh] apabila selesai lafaz "Aku terima nikahnye.." itu. Airmata B tak tertahan bila A bersalaman dgn kedua2 family nye sambil mencium mereka. Ya Allah~ Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui setiap apa yg berlaku di ms lalu, kini dan depan. B sgt bersyukur kerana Allah telah pertemukan mereka semua semula utk menjadi keluarga yg bahagia.

Di kenduri A, jelas wajah riang setiap ahli keluarga A yg berada di situ. Namun B, selaku sahabat baik A, dapat merasakan yg A sdg menyembunyikan sesuatu. A kurang dapat tumpu perhatian tatkala insan di sekelilingnya bercakap dengan nye. B dgn aty yg sebak cuba menepis segala wasangka yg bersarang dan hny menganggap A sbg keletihan. Selesainye kenduri A, maka bermulalah sebuah lg episod hidup yg perlu dilalui oleh A dgn penuh tabah dan tanggungjawab.

B sentiasa mendoakan kejayaan A dunia akhirat serta sentiasa mendoakan kebahagiaan A & pasangan serta zuriat2 mereka nanti. Insya'Allah~

So, syahdu gak kan cter A tuu..?? :( As far as I am concern, Allah tak akn uji hambaNya lebih dpd kemampuan mereka. Sy selaku tukang cerita sentiasa akn doakan insan2 yg sy cterkan di ats, hidup aman sentosa di bawah lembayung rahmat Nya. Amiin~

CHIEF.








2 comments:

  1. Salam...
    Hai Shaz! Lama tak dengar khabar berita.
    Sihatkah? ^^
    Cerita yang sangat touching~ huehue...

    *Lama betul tak jenjalan sini*

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK TEE~ ^_^

      ORG CHAT2 MCM SLALU.. :)THANX SBB MASIH SUDI JENJALAN CNI.. TERHARU.. TACING KAN?? BETA SLAKU PENULIS YG MENYAMPAIKAN PON TURUT BBRPA KALI MENITIS AIR MATA.. TP XPE, SUME ALLAH DAH ATUR ELOK2..

      Delete

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE