TERJEMAHAN AL-QURAN

QURAN TRANSLATION

sToRy Of My LiFe..

How my life goes.. People don't know the process n the flow. People always intend to misjudge me. I just don't understand why.. This is one of the ultimate reasons for me to share this blog with those who really need to get to know me better and would like to see the different view of life. All I have here is just to express what I could, from my experiences and things, people that I love. Looks rather simple, but trust me, it is very tough!! Venture down my words and nurture the good once out and save the undesired once, probably for a second opinion. Enjoy your readings!! CHIEF MAFIA

~ i LiKe ~

MY IKRAM JOURNEY

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers

BLIAW IN MY LIFE~

Daisypath Friendship tickers

~ LEAVE UR TRACE ~

I'D LIKE 2 WELCOME EVERYONE 2 MY PAGE!! DO LEAVE UR TRACES HERE~ LUV U LOTS!!

9.9.09

Pakai Tudung

I've been thinking of these matter for quite sometime. Maybe this is the right time for me to write about it (literally) or shall I say type it. Hehehehe..

Org dah lama memerhati dan pernah experience ttg hal ni. Pe yg org nk cter kat cni is ttg pemakaian tudung kepala oleh wanita-wanita Islam di Malaysia. Hmm.. How do i start this?? Let me see.. Ok..

Case 1:
This person, my kenalan yg org dah lama sgt knl la. She is the 1st in her family, amongst her siblings I mean, to wear tudung at a young age, which was about 10yrs old. That sure was a young age. Amazing huh?? Alhamdulillah.. Org dari kecil lagi, mmg nk sgt if org leh wat mcm dia. Tp maybe dat time org xsmpi seru lg nk pakai kot.. Hahaha.. (leh lak bab2 pakai tudung ni ckp cmtu.. Shazwani.. Shazwani.. Haih..) Then as we grew older - came into our teenage era, she was still wearing tudung. But when her friends come over to their house, she never did wore. Then I started thinking.. Why did she wear tudung in d 1st place?? Paksaan?? Rela hati?? After 2ndary, she moved on to continue her studies in university. She started to change, from my point of view. Dia menjadi sedikit wild. Sometg dat I didn't expect.. Sejak akhir2 ni lak, dia mmg dah "on-off" bab pakai tudung ni.. Org dah detect masa raye tahun lepas lagi. Rase sedey sgt. Dan skrg ni lak, org rase mcm dia mmg dah tak pakai langsung!! Org tgk pon kat Fs dia. Actually, org dah prnh nasihat kat dia, tp looks like she thought that she's old enuff to make her own decisions.
My say : I just so noe her family well, n they r really nice. But how come she just didn't honour what she had? Org tak paham d mana silap nye?? Dia adalah role model org slama ni. Tb2 dia lak yg brubah. Kalau stakat tudung lilit2 or selendang, org leh trima lagi. Tp ni trus tak pakai, pe cer??

Case 2:
Ni pon citer ttg knln org (obviously!! if org xknl, cmne org nk cter, ye x?? huhuhu..) Dia ni 1 skolah dgn org. Primary n 2ndary- half way. Pastu dia smbg skolah agama. Ni pon 1 lg hal. If xsilap org, ms Std.5 dia dah pakai. Then still pakai ms 2ndary skool. Comel sgt dak nye.. Baik je.. Pastu dia ms F3 kot, dia dpt smbg skolah agama.. So dia pon p la.. Then probably after that she graduated dgn cemerlangnye ms SPM. N now she mgkin dah bkerja. Bak kata org, dunia ni makin lama makin kecik ye. P ne2 pon leh jmp. It was true enuff. I came on9 Fs, she added me s her friend. At 1st org xbrape knl sgt. Coz xpakai tudung. Tp 1 je sbb org leh cam dia. Pipi dia ni sntsa berisi.. Bak kata kwn mama kat mama "Eh, ko simpan telur ek dlm pipi ko??" Hahaha.. Dats y org leh cam dia.. I was really shocked to see the pix of her. All not wearing tudungs. Astaghfirullah!! Pe dah jadi ni.. Ms dia d MGS lg, dia dah pki tudung labuh dah.. Ni, bkn stakat labuh, apa pon dah xde.. Hmm.. Bl org b'pk jap, org jd insaf. Npe dak2 yg sblm ni lbh hebat n baik dpd org, leh jd cmni at the end?? Org bharap sgt dak ni kmbali ke jalan yg betol. Xde pon kebaikan yg dia tnjukkan skrg ni.. Semoga Allah buka kan semula aty dak ni utk mgikut perintah Allah.. Insya'Allah..

Case 3:
Ni lak ada sorg yg bkn org je yg knl, tp omost 1 dunia pon kenal kot. Tp rasenye xyah le org nk sebut name dia. Kang xpasal2 lak blog org kne saman lak. Ok, back to her story. Org seriously xpaham dia ni. Hajat d aty nk pakai tudung (or izit by force??) slps lik menunaikan rukun Islam ke-5. Tp bl dah lik, msih dok mcm yg sblm tu gak.. Nk kata sblm ni tak prnh pkai, tak gak.. Ms skolah elok je pakai. Ke sbb syarat skolah kne cmtu?? Haih.. Xpaham tol laa..

Org seriously ckp yg org mmg xsegan nak btau kat sume org yg suatu masa dulu (zmn skool) org mmg xbtudung. Baju kurung pon ri yg ada PAFA je org pki. So expect d unxpected fr me laa.. Tp kan, yg org sedey nye, insan2 yg leh d angp "SENIOR" dlm hal2 memakai tudung ni, leh lak maen2 btudung. Nape ye??

Org ni bkn anti org xbtudung. Org xkisah pon sbnrnye. Tp bsyarat..
1. Org xsuke if org xbtudung tu mmg asalnye btudung tp maen2 on-off tudung.
2. Org xsuke if org xbtudung, pkai tudung smate2 nk p majlis knduri kahwin or perayaan je, pastu xpakai dah. (if p masjid or ziarah kematian, xpela..)
3. Org xkisah if org xbtudung, tetap xbtudung (at least dorg bkn hipokrit - that's how I was b4 this).

Mmg la btudung ni wajib d sisi agama, tp if org tu pkai tudung xikhlas (mcm 3-3 kes yg org cter kat ats tu), lg la bawa malu pd masy Islam lain amnye, dan pd agama Islam khususnye.. Kte nk ke mende cmni jadi??

There's 1 time, org kua umah nk kutip baju, kelam kabut smpi lupe nk sauk tudung. Pastu ble masuk umah, adk org ty "Awat Kak Wani xpakai tudung td?? Slalu Kak Wani pakai je.." Org tb2 xtau pe nk jawab. Bygkanlah, time tu adk org skolah rndah lg, dah paham dah erti btudung. Ni yg dah beso2 ni xreti2 nk pakai tudung. Org ni xdele sebaik Ayuni, Effa n Nabilah (contoh yg jelas lg nyata laa..). Dorg ayu je btudung labuh.. Tp insya'Allah 1 ri org pon akn cmtu gak..

Xpela, bsama2 la kte doakan yg dorg akn dberi jalan n pintu aty dorg akn dkuak utk pakai tudung scr smpurna. Jgn nak maen2 dah. Insya'Allah..

CHIEF

No comments:

Post a Comment

WHAT DO U HAVE TO SAY?? ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HAPPY ME

D Sweet Moments Slideshow: Shazzy’s trip from Pulau Penang, Pinang, Malaysia to 9 cities , Kuala Lumpur, Kedah, Georgetown, Batu Ferringhi, Shah Alam, Ipoh, Sungai Petani and Butterworth was created by TripAdvisor. See another Malaysia slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

MY HAPPINESS

MY JOURNEY 4 KNOWLEDGE

EXTENDED GRATITUDE TO AMIN@AWE & KHAIRI NAIRFAN@UDIN FOR SHARING A FEW PHOTOS HERE.. (",)

MY MEMORIEZ

COURTESY OF NURUL AMIN@AWE